Jeroni Marvà i la ela geminada

MarvàEl 30 d’octubre d’enguany, vaig publicar una entrada amb el títol Pompeu Fabra ens parla de la ela gemianda. Ara m’agradaria anar repassant, en aquesta entrada i en altres que aniré publicant, què han dit els nostres gramàtics i els manuals més significatius sobre la ela geminada. Som-hi:

Sota el pseudònim de Jeroni Marvà, els pedagogs Artur Martorell i Emili Vallès van fer una esplèndida tasca de difusió de la gramàtica catalana.

Amb tot, podem observar que, abans del 1936, es considerava un “vici general” la reducció de l·l a l. Concretament, als EXERCICIS DE GRAMÀTICA CATALANA, al volum V, dedicat a la prosòdia s’hi diu:

f) La reducció de l·l a l, tan general, ha de considerar-se com a depauperació que cal combatre. Així, tal com, per reacció ortogràfica, escrivim il·lusió, destil·lar, al·legoria, fal·laç, pàl·lid, intel·ligent, etc. Cal recomanar una pronúncia adequada en lloc de la generalitzada [ilusió, destilar, etc.], sols conservada en uns pocs mots com carretel·la, xarel·lo, etc., i parcialment en alguns altres, com col·legi.

Des de llavors, aquesta “depauperació que cal combatre” no ha fet sinó generalitzar-se encara més, fins i tot en les paraules carretel·la i xarel·lo… Si, malgrat les recomanacions que feien Martorell i Vallès, finalment no ha arrelat la proposta (qui sap si perquè segurament era poc consistent i menys efectiva del que s’havia esperat)…

¿Tant costa d’admetre que la situació actual és tota una altra i que la nostra llengua pot tirar endavant sense ela geminada?

PD: Ningú no ha trobat encara un mot que contingui dues eles geminades (no podem donar per bons els compostos gal·lohel·lènic o gal·logal·lès, que tan amablement m’heu fet arribar). Deixo, per tant, una mica més de temps perquè hi pugueu rumiar. Recordeu que no ha de ser un mot compost.

sibil·líPodeu enviar la vostra proposta o altres comentaris que hi trobeu escaients. El primer que trobi una paraula vàlida i la documenti té premi!

Aquesta entrada s'ha publicat en Reflexions i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s