Unes normes inalterables no, oi? (19)

norma 19

Vejam què ens deia la norma 19:

  • 19. Darrera de vocal que no sigui una i o una u pertanyents a un diftong decreixent, s’usaràn les formes sil·làbiques. Ex. : Porti els llibres, Els papers i els llibres. Excepcions : Seràn usades les asil·làbiques (m, t, etc.) dins les combinacions de verb i pronom (mira’m), dins les combinacions de dos o més pronoms àtons (me’n dóna), dins les combinacions de preposició i article (entre’ls dits) i, facultativament, darrera d’alguns monosíl·labs (tals com que, no); i en tots aquests casos s’escriuràn acostades a la paraula anterior i separades d’ella mitjançant un apòstrof.

La norma 19 fixava l’ús de l’apòstrof pel que fa als pronoms febles (en els exemples ja quedava clar que el criteri era de posar l’apòstrof tan a la dreta com fos possible: me’n dóna).

Segons la norma 19 també es donava per bo d’apostrofar algunes combinacions d’article i preposició entre els ditsentre’ls dits (actualment això no està admès) i fins i tot “facultativament” es podien apostrofar alguns pronoms febles amb la conjunció que o l’adverbi no: cal que’ls portis o no’m toquis… Actualment això tampoc és acceptat perquè només es poden apostrofar els pronoms amb el verb o amb un altre pronom feble i prou.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Reflexions i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s