Unes normes inalterables no, oi? (11)

norma11Vet aquí la norma onzena, que fixava la distinció fonètica entre essa sonora i essa sorda per a les paraules d’etimologia llatina o grega.

  • 11. Dins les paraules erudites s’escriurà rigorosament s o ss segons que el llatí presenti s o ss (o el grec σ o σσ). Ex. : adhesió (no adhessió), apoteosi, asil, basílica, centesimal, cohesió, conclusió, corrosió, difusió, eclesiàstic, entusiasme, episodi, exclusió, explosió, icosaedre, infinitesimal, lesió, misàntrop, museu, nasal, prosèlit, residu; admissió (no admisió), agressió, abscissa, antecessor, assidu, colossal, dissolut, impressió, premissa, pressió, vicissitut.

  • El prefixe trans- no serà mai escrit tranz-; així, transacció, intransigent, no tranzacció, intranzigent.

Val a dir que, per a una persona que tingui el català com a llengua materna, no hi ha d’haver cap problema a l’hora de distingir una essa sonora d’una essa sorda, un so que també distingeixen fàcilment llengües com el francès, el portuguès, l’italià, les llengües eslaves… En les paraules erudites, potser pot costar una mica més, però si ja es té l’hàbit fonètic adquirit, amb una mica de pràctica es pot afinar bastant. A mi, per exemple, em costa pronunciar amb essa sorda una paraula com pressió (i impressió, pressionar, impressionant), però és qüestió d’acostumar-s’hi.

Pel que fa al segon paràgraf, actualment també caldria afegir-hi els prefixos dins- i fons- de paraules com enfonsar o endinsar-se, que també són sonores i no s’han d’escriure amb z.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Reflexions i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s