Unes normes inalterables no, oi? (10)

norma 10La desena norma fixava la distribució de c i q:

  • 10. S’usarà q i no c davant de u asil·làbica, la qual s’escriurà amb dièresi (ü) davant de e i de i, i sense davant de a i de o. Ex. : quatre, quan, quant, qual, quart, quadrilàter, qualitatiu, aquàtic, aquós, equador, obliqua, iniqua, qüestió, eqüestre, freqüent, conseqüencia, eloqüencia, delinqüent, deliqüescent, obliqüitat, quota, alíquota, quocient, quotidià; però, cueta, cuaça, cuota, derivats de cua (trisíl·labs), evacuar, vacuitat, de vacuus (tetrasíl·labs), perspicuiat, innocuitat, de perspicuus, nocuus (pentasíl·labs).

En general tothom s’ha habituat a escriure amb q paraules com quatre, cinquanta… potser hi ha més dubtes amb paraules com adequar, que molta gent escriu amb c com si fos evacuar, o a l’inrevés, una paraula (més aviat d’ús culte) com perspicuïtat, potser hi haurà qui l’escriurà erròniament amb q, perquè li sembla que fa diftong com a la paraula obliqüitat

Un canvi recent i significatiu —no en el grup qu sinó en el grup gu—, que afecta l’ús de la dièresi, s’ha produït amb el verb argüir i altres mots derivats com arguïble o arguïció, on —com podem observar— hi ha un desplaçament de la dièresi que marca la pronunciació de la ü en el grup , cap a la ï. Tan recent és el canvi que encara no es recull a l’OPTIMOT, però sí que ho trobareu al DIEC2.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Reflexions i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s