Unes normes inalterables no, oi? (4)

norma 4La quarta norma deia:

  • 4. Els nexes greco-llatins ph, th, ch i rh seran reemplaçats (com ja és costum de fer-ho) per f, t, c o qu i r; així, no s’escriurà philosophía, theorema, chòlera, chiròpter, rhetòrica, etc., sinó filosofía, teorema, còlera, quiròpter, retòrica, etc. S’exceptuaràn solament els mots com chor (del grec χορος), diferenciat així gràficament de cor (llat. cor).

  • Anàlogament, la υ grega, no serà transcrita per y sinó per i; així, no s’escriurà systema, ethylic, rhythme, etc., sinó sistema, etílic, ritme.

Una norma que actualment potser no valorem prou ja que a la major part de parlants ens queden una mica lluny les paraules d’origen grecollatí, però que ens ha estalviat una colla de paraules que hauríem d’escriure amb hac o amb i grega. Ara bé, curiosament, idiomes com l’anglès  conserven encara bona part d’aquestes grafies.

En qualsevol cas, l’única paraula que per excepció mantenia la hac era chor (del grec χορος), sembla que per motius diacrítics, és a dir per no confondre-la amb l’òrgan que batega i bomba la sang. Tanmateix, avui en dia, ja no escrivim chor amb hac. En aquest sentit és un cas oposat al canvi que s’ha esdevingut amb heura a la norma 3.

Anuncis
Aquesta entrada s'ha publicat en Reflexions i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s